Honlap » Koncertek » München 2004 »

Powerplant beszámolója

...és a turné folytatódik...

Előre tervezett koncertek voltak. Már előző év novemberében, a bejelentés után gondoltam, hogy ide mennünk kell. Akkor még ez volt az első duplakoncert német földön és ezért esett erre az időpontra és helyszínre a választásom. Jegyet sajnos nem lehetett venni innen, ezért Youwinét kértem meg mint németül tudót, hogy szervezzen be jegyeket. December elején sikerült is kifizetni, igaz nem küldték ki, hanem félrerakták. Activert könnyen bele tudtam rángatni, szinte azonnal belement. Akkoriban még nem tudtuk, hogy idehaza is lesz fellépés, minden lehetőséget megragadtuk még ekkortájt egy német koncertért. Negyedik főt is találtunk, de végül is hárman maradtunk.

Számomra lassan telt el az idő, előtte még volt öt koncertem, így azok mámorában éltem. Indulás április 5-én reggel 4 órakor... Előtte Youwine adott szállást otthonában, mivel nem értem volna fel olyan korán. Reggel Activer jött értünk autóval (és vezetett!) és onnan nem volt csak 1-2 megállás Münchenig. Ott megvolt a kötelező eltévedés, forgalmi dugó (persze ha nincs eltévedés - nincs dugó...) de kikeveredtünk szerencsésen. Először a jegyeket csíptük fel kisebb nagyobb eltévedéssel, parkolóhely problémákkal. Miután a 8 jegy a kezünkben volt irány a Muffathalle. Az épület tornya kilátszik a körülötte lévő másik épületek és dombok mögül, majdnem a város közepén helyezkedik el. Odaérve pár fénykép (amik elkészítéséhez mindig ragaszkodok), körbejárás. Az épület átalakítás, felújítás alatt, úgy is néz ki a környéke. A bejáratot meg kellett kérdeznünk... Benézvén először valahogy nem akartam hinni a szememnek, hogy itt koncert lesz... előtér szinte semmi, apró ruhatár, ''''''''''kávézó'''''''''' (kocsma...) oldalt és a terem... ülőhely nincs. A terem szélessége pont színpadnyi. A falak... sötétszürke, foltos, javítgatott, nem bizalomgerjesztő, nyomasztó. Namindegy... ide kell jönnünk, ha látni akarunk valamit... Fényképezni nem engedtek. Egy plakátot találtam csak és azt is itt a falon.

Szállás keresése kicsi tovább tartott, mint ahogy azt korábbról megszoktam (közben eső általi áztatás is nehezítette dolgunkat...). Egyrészt annyi lehetőség sem volt a közelben, másrészt nagyon drágák. Szerencsére a keleti vasúti pályaudvarral szemben egy olcsó és tökéletes szállodát találtunk. Fél háromkor be is költöztünk. Végre ebéd, pihizés, alvás. Délután 6 órára szerettünk volna odaérni - oda is értünk. Séta, míg Youwine pár perc alatt megszabadult a felesleges jegyektől. 7-kor beengedtek minket. Tolongás nem volt, középen akartunk állni, sikerült is, körülbelül az 1/3-ánál. Hivatalos kezdés 20:30-kor, el is kezdődött mindkét nap lényegében időben, 5-10 perccel később.

Számok listája:
- Meine Damen und Herren... ('aus Deutschland' kihagyva)
Piros ing, fekete nyakkendő, fekete öltöny...
- Die Mensch Maschine (elején függönyre rávetítve az árnyékuk, vörös alapszín, de nem olyan hosszan mint korábban)
- Expo 2000 (itt a KlingKlang 2002 mix is benne volt)
- TdF (etapok jól összekeverve, a büfögésre élő ének hangosabb volt, mint a korábbiaknál)
- Vitamin (már kezdem megszokni a piros inget a vitaminhoz... ötletes vetítés még mindig nagyon tetszik...)
- Tour de France (a 83-as változat)
- Autobahn (az első napon valahogy mindennél jobban szólt... még soha nem hallottam ennyire tökéletesnek, ha van a tökéletesnek fokozata...)
- Das Modell (csűrik csavarják, kinézetre szokásos)
- Neon Licht (szokásos, itt úgy éreztem hamar vége van)
- Radioaktivität (előtte intró angolul, nagyon hangos, persze ez jó)
- Trans Europa Express (úgy érzem ennyire hangosnak még nem hallottam)
Szünet. Visszatéréskor a régi villogó ledsor a nyakkendőn...
- Nummern / Computerwelt (a számokkal elég jól elszórakoztak, számok nagyon megtekerve, annyira most nem szólt feltűnően késleltetve a hátsó hangsugárzókból is, kissé lehetett hallani)
- Heimcomputer (jól átalakították, nagyszerű változat)
- Taschenrechner (szünet nélkül kezdődött, jól szórakoztak itt is)
Hosszabb szünet.
- Die Roboter (a klasszikus robotok a lehajtott laptopok mögött, a villogó fények máskor, máshogyan 'dolgoztak' a két napon)
Ismét szünet. Visszatérés a neonzöldcsíkosan világító búvárruhában, a többi megvilágítás neonkék, uv lámpák.
- Elektro Kardiogramm (oszcillátor remegése a vásznon, mintha kisé gyengébbre sikeredett ez az amúgy 'szívemcsücske' szám, a szöveget először láttam kiírva!)
- Aero Dynamik (a klingklang remix... neonzöld háló a vásznon, időnként a szöveggel valamint a számra jellemző grafikával, jóval többször mint korábban, nagyszerű változat, ez a szám egyre jobb...)
- Music Non Stop (szokásos vetítés, a szám hossza rövidebb, megismételték a korábbi 'teljesítményt', nagyon jó volt, levonulás egyesével Florian felől)

Első napon halkabb volt a számomra kívánatosabbnál. A második felére aztán elérte a hangerő a megfelelő erősséget. Másnap már kiegyenlítettebb volt. A 'Radioaktivität' nagyon üt, szó szerint. A kis terem miatt (max 2500 fő bezsúfolva) nem voltak kirakva a hangládák teljes méretben, csak körülbelül harmaduk. Persze dolgoztak rendesen...

A berlinihez képest nem figyeltek úgy a közönségre. Ennek ellenére még mindig örömmel vettük észre, hogy élvezik az egészet. Egy nagy feliratot is mutattak, miszerint hallani akarják Ralf vokóderes hangját... Ennek inkább Henning és Fritz örült a legjobban... A címzett egyszer talán ránézett de nem hatotta meg, ill nem látszott rajta (amúgy végig komorabb volt mint másfél héttel korábban). Első nap végén Ralf a már általam ismert zárást ismét bemutatta: felemelte karját és megnézte az időt... késő van és elköszönt...

Kicammogás, Youwine sorbanáll a KlingKlang vegyesbolt előtt, ruhatárazás és indulás a szálloda felé. Állomáson tolunk be egy kis hamit, majd esti szociális igények megfelelő kielégítése után alvás délelőtt 10-ig. Reggeli egy órahosszát tartott... és kiszolgáltak bennünket... micsoda élvezet... Délben kijelentkeztünk és onnan kezdve városnézés. Modellboltok, modellboltok, játékboltok, modellboltok, lemezboltok, modellboltok és lemezboltok. Erősen fáradtunk... De délután 6 után már ismét sorbanállás.

Második nap már elöl álltunk, második sorban. Nagyon jól lehetett látni a kezüket és a billentyűk 'fogazatát' a zakójukra vetülő árnyékon. A dán koncerteken lehetett látni haloványan de itt egészen tisztán és jól. Ralf és Henning inkább a szóló részeket, Fritz és Florian az alapot, ill Florian elég sokszor belekavart dolgokat, lehetett látni a kezén amikor tologat dolgokat, persze akkor amikor csinált valamit... (legalábbis így vettem észre...).

Vetítésnél előfordulhat, hogy változnak egyes elemek, de sajnos ezekre nehéz emlékezni... Nagyon jó belemerülni a látványba, együtt a hanggal és előtérben a négy - mostmár mondhatom - emberrel, tökéletes... Főleg amikor Florian a modellnél a koRRektet bemondja és poharat emel rá... és később arra vetemedik, hogy a bal lábát - igaz óvatosan - ringatni merészeli amikor kutyulja az mns szólót... A szokásosnak mondható 'elkésése' a Nummern elejéről már nem is hoz lázba... mint egy kisgyerek... lefelé menet is... Jó látni, hogy tetszik nekik ez a turné (igaz korábbiakat nem láttam...).

A végén meghajlással zártak. Utolsó szám alatt nagyon oldódik a hangulat. Ilyenkor a közönség is jóval aktívabb, talán ekkor jut el a tudatunkig, hogy mekkora élményben is volt részünk... és valóban! Bizony sokszor szájtátva éltem magam bele a látvány és hang együttesébe...

És véget ért... A ruhatárat nehéz megtalálni a teremben terjedő bagófüst miatt... kiöntött sörben vagyunk kénytelenek úszni, műanyag pohárhegyeken átkelni (büfé a teremben is üzemelt...) - fél óra alatt ki is jutunk ismét. Autóhoz vissza, állomáson éjféli vacsora és irány haza. Két rövidke megállással majdnem folyamatosan autókáztunk. Activer bírta a strapát, pontosan reggel 7-re már ki is szálltam...

Szép volt, jó volt, lesz még párszor... 

2004. április 9.
Powerplant
bt#kraftwerk_hu