Honlap » Koncertek » Wolfsburg 2009 »

Powerplant beszámolója

Erőmű az Erőműben
2009. április 25. 20:00 / 23:59 - április 26. 20:00

Három koncert két nap alatt... Ez újdonság számomra. Dupla koncerten voltam már - két egymást követő nap, valamint egy nap két koncert, három nap három koncert egy helyszínen, de így még nem (csak majdnem 2002-ben...). Na jó, négy koncert egymás után volt, csak négy különböző helyszínen, mi több, országban, néhány 1000 km-es utazással... (de ez most nem ide való és nem is tudom mit akarok ezzel, nem törlöm most már amit írtam). Tehát hangulatában valami új felállás.

Előző év december 18-án, 9:00-tól lehetett a jegyeket megvenni, nyilván néhány percen belül magamévá tudhattam a sajátjaimat (szerencsém is volt, ráértem akkor). Már aznap nem maradt állóhely az első alkalomra, néhány napon belül az összes elkelt. Valami különleges alkalom reménye kecsegtetett minket. Korábban már lebeszéltük egymás között kik akarnak jönni és kik is hajlandóak, kiknek kell jegy stb. Egy személy viszont csak két, névre szóló jegyet vehetett (egy regisztrációval, nyilván mindent ki lehet valahogy játszani, itt ez nem volt cél, nem is szokott...). Nos ezt kihasználtam. Youwine jegyeit is begyűjtöttem. Így legalább már megvolt, hogy ki vezeti le az 1000 kilométeres távot.

Az április 25. szombati indulásig szinte nem is gondoltam rá, az idő viszont eltelt. Indulás előtti este Youwine invitált egy alvásra a hajlékára (illetve többször is hívott, mintha attól előbb fejezném be a melót és érnék oda... :-) ), mondván ne kelljen munka után hazamennem és ismét feljönnöm. Persze ez a munka utáni időpont este fél 11-re sikeredett, az összes aznapi rámragadt szutyokkal érkeztem druszámhoz, akivel (a legnagyobb örömömre) a biztonság kedvéért még este ellenőriztük a gumiabroncsok nyomását... Majd szociális igények kielégítése után, rövidke órás beszélgetés után 'minek már aludni, na de mégis' érzéssel röpke 2-3 órára lefeküdtünk aludni. Reggel 4 óra előtt picivel ébresztő, gyors összekészülődés, majd indulás a belvárosba, ahol felcsíptük Zsoltit, aki jött velünk. Így indultunk körülbelül fél 6-kor a cél felé. Elég jól bírtuk az utat, háromszor ha megálltunk rövidke technikai szünetre. A kötelező eltévedés megvolt egy autópálya lezárás miatt, Drezdát ellenkező irányból megkerülve ezt helyrehoztuk, kis időveszteséggel ugyan (volt miből veszteni), délután fél négy körül megérkeztünk a szállásra, amit 2-3 héttel korábban foglaltam le.

Nos, körbenéztünk. Nem messze egy marha nagy VW logó virított egy gyárépület (erőmű ám az!) négy kéménnyel a tetején. Sejtettük, hogy nem messze lehetünk a koncert helyszínétől. Ez légvonalban egy kis utcát, néhány sínpárt, egy folyót jelentett. Relatív könnyedén elfoglaltuk a szobákat, majd elsétáltunk Zsoltival megtekinteni a helyszínt. Youwine inkább a pihent (nyilván fáradtabb volt a 9 órás vezetéstől). Öt perces gyaloglásra volt tőlünk az Autostadt VW múzeum, rendezvényhelyszín, miegymás és 'vegyünk minél több új autót mert szükségünk van rá' iparterület, amit el lehet képzelni. Az egész város ebből áll. Ebből élnek. Vagy legalábbis élnének. Egy biztos: *pel és csoportjába tartozó márkát nem igen lehet látni... nem is kedvelik arrafelé. Sokra nem mentünk, az Autostadt hatalmas, csicsás puccos előcsarnokába jutottunk csak egy vasúton és folyón átívelő gyalogosoknak épített hídon keresztül, tovább már belépőjeggyel lehet menni. Kis nézelődés után visszafordultunk. Utunk kettévált, részemről felhajtottam valami takarmányt, a vasútállomás szendvicsbárjában megtaláltam az igazi forrást. Kis pihenés, szoc.igények kielég. után elindultunk. Kapunyitás hivatalosan 19-kor. Akkorra értün oda, de már javában csorogtak befelé a rajongók. Motozás semmi. Jegyellenőrzés viszont annál komolyabb. Személyi igazolvánnyal bizony! Ülőhelyesek kaptak egy karszalagot, állóhelyesek semmit. Egy vízen úszó fahídon át jutottunk az erőműbe. Ott aztán volt mindenféle ipari látvány, persze engem baromira nem érdekelt éppen akkor, amikor tömegek mozogtak előttem és csak törtettem előre, lépcsőzés egy szinttel feljebb. Meglepetésemre egy kis előadóba érkeztem... és elöl volt még hely... több ülőhely volt. Beálltam másodiknak, illetve két, első sorban állók közé (másfeledik sor...), jobb középre. Egyébként jó érzés volt végigjönni a főbejárattól az erőművön át a színpad elejéig. Végig mosolygós öltönyös Autostadt alkalmazottak, Kraftwerk pólós biztonságiak a színpad előtt, mellett. Mintha csak ez az egy fellépő lett volna. Tolongás semmi. Így telt el szűk egy óra. Igazából csak a vége felé telt meg az előadó. Pontos kezdés, este 8.

Prünytyögés avagy a 'preshow sound'.
'Maine damen und herren' után a
- Die Mensch Maschine - baromi nehezen indul, tele hibával az eleje. Piros fény a fekete árnyékukkal. Függöny fel. Tehát: fel és nem szét. Ez új. Marha széles. Háttérben a 'vászon' is, nem három részre osztva, több részből áll ugyan, de szinte nem lehet észrevenni, méretét tekintve a korábbiakhoz képest monumentális, ekkorát még nem láttam (pedig lehetett volna). Aránylag közel állnak. Öltöny nincs, a 2002-es fényesfekete dzsekiféle van rajtuk, fekete nadrággal. Hol vannak a vetítők? Nem látom... Mint már tudjuk, Florian nincs, Stefan immáron szemből nézve a jobb szélen.
- Expo 2000 - Planet of Visions - erős. Hibátlan. Erősen megkavarva, kőkeményen szól. Vetítésben benne van az új pixeles 'grafika' képei is.
- Heimcomputer - rövidebb változat, de ütős.
- Tour de France 2003 - mintha rövidebb változat lenne, elég jól összegyúrva, komoly basszus döngeti a nézőket.
- Tour de France - a régi változatban semmi új, persze remek darab.
- Autobahn - erősen szól.
- Computerliebe - oszcilloszkópos vetítés, jól szól.
- Das Modell - a szokásos, talán picit feljavítva.
- Neonlicht - remek.
- Schaufensterpuppen - csodás!
- Trans Europa Express - fergeteges!
Itt függöny le. Kicsit rövidnek tűnik ez a szakasz... enyhén vagyok feszült.
- Die Roboter - Zene jó. Vetítés totál elcsúszva és homályos. Rövid változat.
Na álljon meg a menet! Extra rövid fesztivál verzió miatt jöttünk három alkalomra??? Feszült vagyok.
Nyüzsgés van mögöttem. Osztogatnak valamit. Papír 'szemüvegek'. Nofene. Vegyük fel. Függyöny feltekeredik. Négy uv fényben csíkosan világító 'búvárruhás' alak.
- Nummern - ohhh... miez???
- Computerwelt - Nummern - áááááhhh... miaz???
- Radoaktivität - na itt esett le a 3D... kezdtem felvakarni a leesett állam...
- Vitamin - itt már alig éltem... jól megkeverve, talán picit populárisabban szólt és jó hosszan. A látvány kárpótolt mindenért, amit ez az amúgy gyengébbnek mondott szám korábban lelki sérelem gyanánt okozott... Repültek, forogtak a tabletták és kapszulák, szálltak a buborékok, szinte meg lehetett fogni őket, fejbe vertek a vitaminok.
- Aerodynamik - szerényebb 3D, a szám valami fergetegesre sikeredett.
- Musique Non Stop - rövidebb változat, de... a sok vetített drótembert aztán szinte minden oldalról... a hangjegyekbe fejelni lehet... szólózás Stefan esetében nincs, a többiek elég szépen odetesznek a hangzásnak. Levonulás meghajlással. Eltelt a két óra... és nem több.

Ez a számok listája. Taschenrechner és Elektro Kardiogramm nélkül. Hiányoztak? Nem tudom megmondani pontosan. Az első blokk rövidnek tűnt, hiányérzetem támadt, a számológépes mutatvány akkor és ott hiányzott. Az utolsó blokk ezt azonban felejtette velem. A kardiogramm hiánya talán jobban érződik számomra, vajon azt is lehetett volna felturbózni egy új 3D vetítéssel?

Mint ahogyan azt néhány sorral feljebb lehet látni, változott a korábbiakhoz képest az előadás. Új anyag nincs, a régit viszont frankón, ismét megunhatatlanul tudják előadni. Szinkron problámák gyakran előfordulnak, de ez szinte semmi. A robotert leszámítva, azért elég bosszús vagyok.
Végre láttam egy totál leállást. Első alkalommal a computerliebe indult volna. Felismertem, gondoltam változott 'picit'. Konkrétan elég recsegősen és nyögvenyelősen indult. Majd úgy ahogy van elkussolt... Összebújtak, nézegették tanácstalanul, Ralf közben próbálta oldani a hangulatot: "Be kell állítanunk, hangolnunk a billenytyűzetet. Honvágya van a sok utazástól. Pontosan. Meglátjuk majd, működik-e újra. Öt perc szünetre szükségünk van, függönyt leeresztjük mielőtt folytatnánk. Bocsánat. Ez az élő elektronika / fellépés". És függöny tényleg le. Taps többször is. Jó volt látni. Semmi feszültség, nyugodtak voltak, a rajongók is. Majd folytatódott hibátlanul.

Első alkalom végén átgondultuk, vajon mennyire vagyunk fáradtak, vajon akarunk visszajönni az éjfélire? Döntöttünk. Kifele jövet találkoztam a 'régen' látott német rajongótársunkkal, aki rám nézve sértő módon majnem mindenhol ott van, néhány szót váltottunk, interjút is adott mellettem egy rádiósnak, majd siettem vissza a szállodába a többiek után. Tíz percet ha eltöltöttem cicamosdással és már rohantam is vissza. Immáron elsők között léptem rá a fahídra, és jöttem rá mit is jelent a kapunyitás. Fél órával a hivatalos kapunyitás előtt lehet bemenni az erőműbe és már ott bent a színpadhoz engednek a meghirdetett időpontban. Szépen beosontam amint lehetett, most a bal szélét szemeltem ki. A korlátot fogván álltam fél órát, amikor Youwine érkezett mögém, akinek aznapra már állóhelye volt, még mindig volt lehetőség helyezkedni. Kevesebb hibával eltelt a második koncert is. Óriási élmény volt ismét egy duplakoncert!
Kifelé ráérősebben baktattunk, így kaphattam sorszámozott szórólapot (előző nap hol voltak?). Vissza a szállodába, szoc.igények kielég., majd valamikor hajnali 3 körül azonnali elalvás.

Még délelőtt sikerült felkelnünk, délben kisétáltunk Zsoltival a városba (Youwine alvásra ítélve a külön szobájában, éjszaka vezetni kell), sokra nem mentünk vele - 1-2 kávézó és gyorskajálda kivételével minden zárva. Így egy szendvicsesben ebéd, majd vissza a szobába lustizni. Délután ápoltuk a nemzetközi kapcsolatokat, mini rajongói találkozó a szobánkban, majd laza ebéd egy pizzériaszerűségban - el is telt az idő.

Délután 6-ra Zsoltival a főbejárathoz mentünk, fél óra várakozás, szinte elsőnek mehettünk át a lazán hullámzó fahídon. Az első sor garantált volt. A változatosság kedvéért most pont középen, és Youwine ismét nem bírt magával - jött mellém. Activer is feltűnt, ők külön utaztak, előző napra az éjfélire mentek még, néhány szót váltottunk és ment ülőhelyre.

A három alkalom nyilván megegyezett a számok listájában, azonban pici eltérések voltak. Harmadik alkalommal már a roboter is pontos hang-kép szinkronnal futott.
Amit még ki szeretnék emelni: az óriási méretű vetítés. Nem lehetett belátni az első sorból, a tekintetem vándorolt a két széle között, fejemmel követve. Mint a szélessége, úgy a magassága is soha nem látott méretű volt. Amikor középre néztem, az egész látóteret betöltötte.

Ennek is vége lett... Vasárnap este 10 után hamar a szállodába, cuccainkat előzőleg ahogy lehetett összekészítettük indulásra készen, részemről gyors vacsoraszerzés és irány haza. Semmi extra, elég hamar beértünk a pesti reggeli csúcsba... Zsoltit belvárosban kiraktuk, részemről pedig Youwine házától, ahogy oda, úgy távoztam is.

Semmi új anyag, még csak a reménye sem. Kaptunk három felturbósított koncertet. Ezzel valahogy nem vagyok még kibékülve annak ellenére, hogy remekül éreztem magam és elsők között láthattam ezt az előadást. Ez a wolfsburgi hétvége direkt, kimondottan erre a célra lett összerakva, tömegfesztiválokra ez nem való, mostanság pedig nem szerveznek máshová koncerteket. Majd lesz valami...

2009. május 2.
Powerplant
bt#klingklang_hu