Honlap » Lemezek » Kraftwerk » Rajongói vélemények

Kraftwerk (1970), Kraftwerk 2 (1971)

"Szigorúan tilos a két albumot külön említeni!

Maximálisan öncélú verbálkommunikáció. Pentatónia, német szürrealizmus, NDK szandál, SZTK szemüveg... Az akkori elektronika és háztartási áram teljes kizsigerelése.

Azt hiszem szerencsésnek mondhatom magam - és most őszinte leszek -, hogy csak a későbbi lemezek tapasztalatai után hallgathattam meg ezt a két albumot. De miután megismertem azt a mechanizmust, építkezést, ahogy a Kraftwerk zenét kreál, szinte fel sem tűnt, hogy itt még nyoma sincs a számítástechnikának.

A 'Kraftwerk' első témája a 'Ruckzuck', amolyan sámánisztikus, technokrata szeánsznak fogható fel, megidézendő a bennünk rejlő szimbiózist az életünket körülölelő elektroszféra iránt. Az egész lemez egy instrumentális szekta-improvizációs élmény. Néhol humorosan fittyethány a konvenciókkal azt üvöltve: Fenébe a 4/4-es, 6/4-es ritmusképletekkel, így is lehet zenét fogalmazni!

Őszintén szólva csodálkozom, hogy akkoriban kiadtak egy ilyen albumot, amikor olyan zenék futottak, mint pl. Santana, T.Rex, Deep Purple, Ike & Tina Turner... stb.
Hála a 69-es holdraszállásnak, sok zenekart megihletett a technika, talán ennek köszönhető, hogy most meghallgathatjuk ezt a műremeket.

Megjegyzem: A Kraftwerk és Kraftwerk 2 a legritkább és legdrágább Kraftwerk album."

(formatC:)