Honlap » Sajtó » Interjúk, riportok 2000. előtt »

Dance Magazine - Karl Bartos

1993. február

Dance: Már régóta nem hallottunk semmi újat a Kraftwerkről. Mennyiben különbözik a ti munkátok az övékétől?
Karl Bartos: A 80-as évek végén a Kraftwerk még csak egy merev intézmény volt. A belső szerkezet lehetetlenné tette az új ötleteket. Amikor elhagytuk ezt a szerkezetet, az új zene mintha magától jött volna.

Dance: És hogy van ez nálatok: elit elkülönültségben éltek, vagy a modern világban?
Lothar Manteuffel: Megpróbálunk egy elektronikus eszperantót kialakítani. A zene univerzális nyelv, és mi használjuk. Minden hatással van ránk: az egészen banális hétköznapitól a világpolitikáig, és ez metaforaként befolyik zenénkbe. Megpróbálunk benyomást adni a jelenségekről, trendekről és összefüggésekről.

Dance: A zenéteket a technika formálja. Hogyan vélekedtek a műszaki haladás minőségéről?
Karl Bartos: Egy műszaki fejlődés végén a gép nem tud (itt hiányzik a szövegből az ige...), a haladás nem egydimenziós út, melyen az emberiség egyszerűen nyílegyenesen előre menetel. A haladás körben mozog - mint a bolygónk.

Dance: Min is dolgoztok jelenleg?
Lothar Manteuffel: Új albumunkon, amely március végén fog megjelenni.

Dance: És lehet majd titeket élőben is látni?
Lothar Manteuffel: Biztosan. Már megkezdődtek az első előkészületek. De többet még nem akarunk erről mondani.

Dance: Mostanában minden művésznek kell videót is csinálnia, akkor is, ha anélkül is beérhetné. Hogyan néz ez ki nálatok? A 'TV' című számmal tulajdonképpen egyértelmű vallomást is tesztek erről...
Karl Bartos: A szó társadalmából a képek társadalmává fejlődtünk. Ma képek helyettesítik a kommunikációt. A zeneelméletben az ilyesmit 'kakofóniának' nevezik. Ma pompás videó mutatná Beethovent, amint éppen a 9. szimfóniát írja. 'TV' videónkban főleg azt mutatjuk, ami a képernyő mögött történik. Egyetlen tévét sem látni. Képek világa, mely a televízió jelenét és múltját mutatja.

Dance: Hogyan illik bele a ti zenétek abba, ami jelenleg a zenei bizniszben történik? Melyik zenét hallgatjátok ti?
Karl Bartos: Hogy az ember milyen zenét hallgat, az nem lényeges. Ami érdekes, azok az impulzusok, melyeket az ember befogad. A kultúra a voltaképpeni értelemben mindig egyfajta civilizált anarchia kellene, hogy legyen, a szociális renddel szemben.

Dance: Első, 'Crosstalk' számotokban szintetikus beszédet alkalmaztatok. Miért?
Karl Bartos: (nevetnie kell) Amikor elhagytuk a Kraftwerket, a D.L.S. (Digital Lead Singer) munkanélkülivé vált...
Lothar Manteuffel: (mosolyog) ...szóval megkérdeztük, hogy szeretne-e együtt dolgozni az új Elektric Band-del. Ő csak egy további csapattag...

(Bettina Michael interjú)

A cikk német verziója / The German version is from http://kraftwerk.technopop.com.br
fordította / translated by [PJ] Júlia