Honlap » Sajtó » Interjúk, riportok 2000. előtt »

Musik Express Magazin - Ralf Hütter

1981. május

Musik Express - Pontosan három éve adtátok ki a 'Mensch Maschine'-t. Az új album, amire ilyen sokáig kellett várnunk, címe 'Computerwelt'. Biztosan nem véletlenül választottátok ezt a témát.
Ralf Hütter - Állandóan dolgoztunk. Nem olyan zenésznek tartjuk magunkat, akinek jön a nagy ötlet, mint a villám, és azt mondja, 'megvan!'. Zenei dolgozóknak tartjuk magunkat. Ezért van ez a stúdiónk, a KlingKlang Studio, ahol több mint tíz éve minden nap dolgozunk. A gondolatok és ötletek is játszanak itt bizonyos szerepet, de mi nem csak komponálunk és játszunk, hanem mérnökök segítségével technikánkon is mindent magunk készítünk. Alkotó csapatnak tartjuk magunkat, amely nem csak zenét csinál, hanem technikát, videofilmeket és más dolgokat. Mi ezt Totalmusik-nak nevezzük. Ez nem csak a hangokban, ez egy elektronikus életstílusban nyilvánul meg. Minden életterületen kifejtjük vele magunkat. Valahol ebből szükségszerűen adódik a zene, és aztán úgy szól és nem máshogy. Ez így van, ha az ember egész nap ezekkel az elektronikus berendezésekkel és a mai idők realizmusával foglalkozik, és ezzel tisztába kerül. Számunkra akkor biztos, hogy csak úgy szólhat. Számunkra 1980 - 1981 csak úgy szólhat, mint a 'Computerwelt'. Ez olyan, mint egy időgép, ahol a végén az jön ki, amit mi mindenfelé felszedtünk érzékeinkkel, és feldolgoztunk. Ez a kutatási munkánk szükségszerű eredménye. Itt a kreatív ötlet csak szerepet játszik. A magnó- és videofelvétellel az ember maga kutathat, pszichológiailag. És ha becsületesek vagyunk, látjuk, milyen sok kis részecskéből áll össze minden. Az időtényezőt itt nem tudjuk meghatározni. Ezért tartott ilyen sokáig a 'Computerwelt'.

Musik Express - Az első meghallgatás után a 'Computerwelt' egyszerűen szól. Pozitív értelemben. Jelentheti ez azt, hogy az életünk egyszerű?
Ralf Hütter - Nem, én nem így gondolom. Az élet nem egyszerű. De szeretjük a sűrítményt. Szeretjük az egyenes vonalakat. A Kraftwerk egy meglehetősen egyenes dolog, amit már évek óta csinálunk. Nem vagyunk különösebben rugalmasak...

Musik Express - ...állva maradtatok...
Ralf Hütter - ...úgy értem, egyenesen előre. Nekünk úgy tűnik, mintha tovább fejlődtünk volna. Egyenesen, cifrázás nélkül akarjuk játszani zenénket, mert számunkra biztos, hogy ez a legnehezebb. És nekünk így a legbecsületesebb, ilyen közvetlenül játszani.

Musik Express - Bizonyos értelemben népzene lesz belőle.
Ralf Hütter - Nagyszerű lenne, ha ez sikerülne nekünk. Elektronikus népzene. Ez kavarog a mi gondolatainkban is, de ez nem a mi döntésünk. Ha azonban van valami a zenénkben, ami a mai emberek élethelyzetére vonatkozik, és amit meg tudnak érteni, akkor az az érzésünk van, hogy munkánkat a megfelelő szinten végeztük. A valóságérzetről van szó. A magunk felé való valóságérzetünkről. Érdekel minket, mi történik velünk. Mert itt élünk, és állandóan ezeknek a hatásoknak vagyunk kitéve. Ezt a lemezt 'Neue Sachlichkeit'-nak (új tárgyilagosság) nevezzük.

Musik Express - Nagyon pozitívan hangzik nekem!
Ralf Hütter - Az életformánk alapvetően pozitív. Különben nem csinálnánk. 'A Rajna szennyezett' mondjuk cinizmussal tele, 'tehát én is beleborítom a szemetemet' - ez számunkra azt jelentené, hogy abbahagyjuk a munkát. Mert zeneileg nézve ez azt jelentené, hogy a zenei világ zenei szemét.

Musik Express - És nem az?
Ralf Hütter - Nagy részben akusztikai szemétből áll. Számunkra nyilvánvaló, hogy a zenei ipar a legtágabb értelemben környezetszennyezést is folytat, mint minden más ipari ágazat is. Úgy gondolom, fog jönni egy idő - ez számunkra ma már biztos - ahol széles körökben világos lesz, hogy nem égethetünk a rádión keresztül bármit órákon át az agyunkba, mert azt soha többé nem lehet kiszedni! Ami a tudatalattin keresztül beszivárog, bent marad. Ma azt mondjuk, 'mi legyen, szóljon csak a rádió!'. A szennyezésnek ez a fajtája is következményekkel jár. Nem csak a fizikai pusztítás, a visszaélés világában élünk, hanem a szellemi világ szennyezésében is, amely akusztikus és vizuális szeméttel tellik meg, károkat hagy hátra. Ha ez nem szűnik meg, olyan tartós károk keletkeznek a szellemi természetben, amelyek talán már nem orvosolhatóak.

Musik Express - Ezzel azt kéred, hogy mind törekedjünk arra, hogy a dolgokat egyenként és tudatosan fogadjuk be...
Ralf Hütter - ...igen, tudatosan befogadni. Koncentrálni. Manapság mindenki megpróbál egyszerre hat dolgot csinálni...

Musik Express - ...és még büszke is rá! Nem kéne aztán továbbmenni, és a piacra jutó dolgokat korlátozni? De az nem ugyanolyan veszélyes?
Ralf Hütter - A válasz csak az lehet, hogy az ember nem cinizmussal viselkedik ezzel szemben, és azt mondja, 'mindegy, még egy szemét lemez a piacon!'. Megszereztük a tapasztalatot, hogy a semmiből lehet valamit készíteni. Egy üres magnószalagra fel lehet valamit játszani... Ha aztán ezen dolgozunk, észrevesszük, hogyan fejlődik a saját kreativitás, a saját erő. Csak a tevéssel, a cselekvéssel.

Musik Express - A szövegek a lemezeiteken ugyancsak egy minimumra redukálódnak.
Ralf Hütter - Igen. Ezek kódszavak, kulcsszavak. Mert mi nem is vagyunk írók. Ezen kívül úgy gondoljuk, hogy beszédben, írásban már mindent elmondtak. Az ember csak azt hiszi, amit feketén-fehéren elolvashat. Ez a középkor. Meg lehet nézni egy filmet is, meghallgatni egy lemezt. Képeket, amelyeket vizuálakusztikusan szállítanak. A zenénk nem írható le szavakkal, egyes szavakba összepréselni. Ezért használjuk a szavakat hangzó dolgokként, gondolati lökésekként. És ehhez a lemezhez nem csak a szoftvert, vagyis a zenét, kellett megcsinálnunk, részben hardvert is el kellett készítenünk. Nem mondhatjuk, hogy most ezt a zenét csináljuk, és az egészet furulyán játszuk. A 'Computerwelt'-et nem lehet furulyán előadni.

Musik Express - Hogyan ábrázoljátok a 'Komputervilágot'?
Ralf Hütter - Realizmusként. Mindenekelőtt érték nélkül. Megpróbáljuk erkölcs nélkül nézni, mert úgy gondoljuk, az erkölcsöt ma már egyáltalán nem engedhetjük meg magunknak...

Musik Express - ...de nem fejlődik ki a gépesített 'Computerwelt'-ből megint egy új erkölcs?
Ralf Hütter - A felismerésből inkább. Átlátszóbbá kell tennünk életünket. Hiszen olyan sok mindent leplezünk el. Senkinek nem kell észrevennie. Az életünk az álcázáson alapszik.

Musik Express - A számítógépek döntően hozzájárulnak ehhez tároló- és lehívási lehetőségükkel.
Ralf Hütter - Magától értetődő. Ezért is csináljuk. Azt hisszük, hogy a számítógépekkel teljesen más dolgokat is csinálhatunk, átlátszóan. Reproduktív tevékenység, amellyel a nyugati civilizációban az emberiség egy nagy része foglalkozik és időt pazarol, máshogy is ki lehetne használni. Több kreativitásra, termékenységre - nem a haszon értelmében - hanem a termékenyebb életében. A reproduktív tevékenységeket lehet korlátozni. A zenénknek nincs nagy kikapcsolódási értéke. Inkább közvetlen, dinamikus.

Musik Express - Akkor a 'Computerwelt' szerfelett politikusnak tekinthető.
Ralf Hütter - Igen, eléggé.

Musik Express - Lökéseket adni...
Ralf Hütter - Mindenekelőtt azon a területen, amelyen tevékenykedünk. Vannak emberek, akik politikailag nagyon aktívak, nyilvánosan, egész nap politikusan! Ők minden lehetséges dolgot megadnak magukról, és aztán amikor önmaguk, igazi valójukban, akkor hirtelen úgy néznek ki, mint a cowboyok. A zene számomra egy tudomány, amely a legprivátabbat, legintimebbet érinti meg az emberi életben. Ez adja vissza az ember voltaképpeni lendületét, mint pszichikai létezését. A zene egy valóságdrog. A hangszalag, mint bizonyíték. Az ember úgy tetteti magát, ahogy akarja, még a színlelés is felismerhető. Az élet forradalmasításának eredete a privát létben kell, hogy legyen. Erről a médiaterületen annyit locsognak és kornyikálnak, de nincs egzisztenciális következménye. Megpróbáljuk ezt elérni. Hogy sikerül-e, én sem tudom. Az elképzelésünk az, hogy olyan radikálisan valósítsuk meg, ahogy csak lehet. Ha a zenénk gyökerei nem a valós életstílusban vannak, akkor az egész csak törzsasztali beszélgetés. Így látom politikai tudatunkat. Hogy ez a radikális magatartás tényleg életként fejeződik ki. A hulladékgondolkodás, a gondolatban elszállás. Ez nem megy. Én itt vagyok, és mindent teljesen átélek. A kellős közepében. Nem alkotunk tabukat. Komputervilágban élünk, tehát formálunk róla egy dalt.

Musik Express - A 'Taschenrechner' (zsebszámológép) című szám...
Ralf Hütter - Az egy emberhez illő tárggyá vált. Megfogható dimenziók. Zsebszámológépekkel és egy gyerekjáték-miniorgonával barkácsoltunk. Mindenekelőtt nem tesszük zenénket elméletivé. Kísérletezünk, improvizálunk. Nem láthatjuk előre, mi jön. Nyitottnak kell lenni. Gyakran mediálisan működünk. Dolgok jönnek ránk, az ember maga eszközzé válik. Mindenki azt csinálja, ami neki megfelelő. Ez a hosszú együttélésből következik. Mindenki ismeri saját gyengeségeit és erősségeit. Szinte alig beszélünk a dolgokról, komputerizált tárolás. Hangokat örökre tárolni. Elektronikus könyvek. Ezzel foglalkozunk. Nem kell többé reprodukálható dolgokkal foglalkoznunk...

Musik Express - Hasonlóan ahhoz, ahogy a jazzesek teszik, szabadon improvizálni egy bizonyos témára, kreatívnak lenni...
Ralf Hütter - Igen, megpróbáljuk az alapszerkezeteket nem túl bonyolultra készíteni, hogy ne kelljen arra koncentrálni, hogy helyesen játsszuk őket. Teret nyerni, ahol az ember szabadon dolgozhat.

Musik Express - ...többet bensőségessé tenni anélkül, hogy a játéktechnikára kelljen gondolni, és érzéseket kimutatni...
Ralf Hütter - A számítógéppel nem kell gondolkodnunk, hogy mindent helyesen játszunk-e. Egy klasszikus zongoristának minden nap öt, hat órát kell gyakorolnia, hogy mechanikailag formában tartsa magát. Ez vicc. A számítógép viszont technikailag is eddig lejátszhatatlan dolgokat játszik le.

(Itt megoszlanak gondolataink, mert én egyrészt úgy gondolom, hogy életünket nem élhetjük hagyományok nélkül, tehát a hagyományos zongorára is szükségünk van, és hogy hangulatunk szerint egy Beethoven szonátát pl. minden nap, sőt, minden másodpercben máshogy játszunk, mivel máshogy érezzük, mivel máshogy vagyunk, mások vagyunk - D. I., a fordító megjegyzése)

Ez mégis azt mutatja, hogy a másik irány, a régi uralmi rendszer, teljesen összeomlik. Bizonyos uralmi szerkezeteket, melyek fizikai és mechanikai társadalmi formák alapján léteznek, egy elektronikus kor, mely most kezdődik, össze fog törni. A gondolatépítmények is, mert ezek még rosszabbak, mint a fizikaiak.

Musik Express - Milyen szerepet fog akkor még játszani az ember, milyen szerepe van ebben a rendszerben?
Ralf Hütter - Új identitást kell találnia. A mai uralkodó ember figurája, ahogy szaladgál, már régen robottá vált. Ezeket a fokozatokat már magunk is megtapasztaltuk. Ahogy ma dolgozunk, teljesen más, mint még néhány évvel ezelőtt. A kivitelezhetőség gondolata. Azonnal azt gondolni, hogy a gondolati az előtérben áll. A mai zene nagy részét tornagyakorlatnak látom. Valaki dobszólózik. Ott ül egy izzadó csomag. Ez már vicc! A testedzés egy formája. Az épületet átláttam. Más dimenziókban kell gondolkodni.

Musik Express - Ez azt jelenti, hogy a nagyját annak, ami a zenei piacon történik, elutasítod?
Ralf Hütter - El nem utasítom, de számomra egyáltalán nincs jelentősége. Csodálatos torna. Ami nem jelenti azt, hogy amit én csinálok, az jobb.

Musik Express - De nekem vannak hangulataim, amikor közvetlenül testileg akarom, hogy erősebb, hagyományosabb rockzene érintsen meg...
Ralf Hütter - Ez számomra már alig lehetséges. Nekem ez egy fasiszta művészeti forma. Ahol arról van szó, hogy egy vagy több személy lehetőleg sok millió hallgató fölött átvegye az uralmat.

Musik Express - Ez nálatok is megjelenik! Amikor a 'Taschenrechner'-t a diszkókban lehet majd hallani!
Ralf Hütter - Ez az eszköz. De reméljük, hogy ez nálunk más szellemi magatartással történik.

Musik Express - Jámbor kívánság. Tudd igazán megtartani. De nem gondoltad te is másként a fiatalabb éveidben, nem jártál koncertekre?
Ralf Hütter - Igen, nem azoknak teszek szemrehányást, akik ma dübörgő koncertekre járnak. Hanem azoknak, akik tudják, mi folyik itt. Akik ezt célzottan terjesztik. Ők akarnak uralmat gyakorolni. Az amerikai rockzenei piac! Boldog vagyok, hogy Németországban ilyen sok minden történik. Egy egészen új generáció - ez ösztönöz.

Musik Express - A 'Mensch Maschine' lemezhez akartatok egy turnét csinálni, a legutolsó 1976-ban volt, 78-ban nem lett belőle semmi, miért?
Ralf Hütter - Nem sikerült. Nem akarunk félkész dolgokat tenni. Volt az ötletünk számítógép kapcsolóközponttal. Ezt végig kellett fejlesztenünk. Most kész van, és mi turnéra megyünk világszerte. Április végétől egészen júliusig.

Musik Express - Mit fogtok a színpadon játszani, mi fog történni technikailag?
Ralf Hütter - Összegyűjtött műveket játszunk. Elképzeléseket különböző változatban. Nem reproduktívan játszunk, hanem mindent úgy, ahogy ma érezzük.

Musik Express - Miért adtok koncerteket?
Ralf Hütter - Az egy helyen lévő emberek energiájának egy formája elfogy. Mi mint feltöltődő elemek, kisütjük. Ekkor energiaáradatok jönnek össze, melyek számunkra fontosak. Ha ezt túl sokat csináljuk, elfásul. Az ilyen ingertúláradással az ember utána elszáll. A színpadon játszani is egy formája az önmagunkra találásnak. Utána újra központosítani kell magunkat. Nincs szükségünk szabadságra, utána megint dolgozunk a KlingKlang Studioban.

Musik Express - Köszönöm, Ralf, nagyon érdekes beszélgetés volt!

musik express magazin, 1981.
fordította / translated by [PJ] Júlia