Honlap » Történet »

Az alapítók

Ralf Hütter

Ralf Hütter fiatalkori képe

1946. augusztus 20-án született Krefeld-ben, Düsseldorf mellett. Egy orvos fia és felnevelkedését úgy mondja: normális, semmi érdekes, semmi speciális. Építészetet tanult és 10 éves zongoraoktatást kapott. Orgonán, furulyán és basszusgitáron is játszik. Játszott néhány zenekarban, mint például a Phantoms, a Rambo Zambo Bluesband és a Bluesology.

"Mi olyanok vagyunk, mint a többi munkás. Készítünk egy olyan produktumot, amit mi 'ipari népzenének' hívunk. Nem hiszünk a személyi kultuszban. Ha veszel egy autót, nem szükséges tudnod bármit is azokról akik gyártották ahhoz, hogy élvezd a vezetést. Ugyanez érvényes a zenére is... A személyi kultusz olyan értelmetlen."

2004-ben és 2014-ben / 2015-ben a színpadon.

"A mesteri tervem az, hogy addig folytatom, amíg le nem esek a színpadról"
(2015. szeptember, MyStatesman.com)

Florian Schneider-Esleben

Florian Schneider fiatalkori képe

1947. április 7-én született egy dél-németországi kisvárosban, Öhningen-Kattenhorn-ban. Három éves korában Düsszeldorfba költözött a jómódú családjával. Az apja egy híres építész. Tíz évig tanult fuvolázni a düsseldorfi Robert Schumann Konzervatóriumban, utána pedig zenetudományt tanult Kölnben. Hegedűn és gitáron is játszik. Florian Schneider vendégművészként játszott Klaus Doldingernél a Nero In South Amerika című albumon, 1967-ben pedig a Pissoff zenekarban.

"A háború után születtünk. Semmi motivációnk nem volt, hogy tiszteljük apáinkat. Semmi német kultúra, zene nem volt, nem volt semmi. Olyan volt, mintha vákumban éltünk volna. A fiatalok belementek az amerikai életmódba; autók, hamburger, rock'n'roll. Németország elvesztette a személyiségét. Mindannyian elveszettnek éreztük magunkat..."

2004-ben a színpadon.

Gyakorlatilag a 2006-os év után befejezte a 'látványos' együttműködést az általa alapított együttessel, 2008-ban már nem lépett fel koncerteken, de az így is eltelt majdnem negyven év alatt neve teljesen összeforrt, egyet jelent a 'Kraftwerk' szóval.
Az együttes hivatalosan nem erősítette meg a távozását és annak okát egészen 2015. augusztusáig, amikor is Ralf Hütter a 'Rolling Stone' online újságnak nyilatkozta elsőnek, hogy Florian már régóta nem dolgozik vele.

Ezután, nem teljesen elzárkózva a nyilvánosságtól, divatlap oldalain jelentek meg képei, szakmai kiállításokat látogatott, 2015. év végén 'Stop Plastic Pollution' címen az óceánok megmentésére indított projekt keretében hallhattunk tőle egy számot.

2020. áprilisában, néhány nappal a 73-ik születésnapja után, súlyos betegség következtében elhunyt.