Honlap » Történet »

A 'klasszikus' évek: 1974 - 1991

A modern(?) elektronikus, számítógépes zenéről innen beszélhetünk.

.

1974

Az Autobahn (1974) hozta meg a Kraftwerk nagy áttörését és alapozta meg őket a modern számítógépes zene úttörőiként.

A fő szám (Autobahn), több mint 22 perces, egy kísérlet volt összekapcsolni a monotonitást és egy hosszú autóút unalmasságát. A szám egy szerkesztett változata elérte a UK és a US Top 10-et.

Ebben az évben kapja a stúdiójuk a KlingKlang nevet és kezdenek komolyabban is foglalkozni a saját stúdióval.

fel.

1975 - 1977

1975-ben Klaus Roeder távozása után Karl Bartos csatlakozott a csapathoz, aki novemberben már részt vett a Radioaktivität album elkészítésében, ami a légtérben található rádióhullámok hangásán, hangjain alapul. A Radioactivity (angol verzió) 1976. januárjában jelenik meg. 1975-ben újra kiadják a 'Ralf und Florian' lemezt az Autobahn nagy sikerének köszönhetően.

1977. első negyedévében aztán egy másik nagy sikerű album jelent meg: 'Trans Europa Express'. Ebben az évben nem koncerteznek.

Ezek az utóbbi munkák nagyban befolyásolták az akkori angol 'újhullámos' generációt, úgy, mint például a Human League, Tubeway Army (Gary Numan), Depeche Mode, OMD, míg David Bowie állította, hogy csodálója az együttesnek.

fel.

1978 - 1983

1978. március 29-én tűnt fel először a 'Die Roboter' a német tévében és mutatkozott be a közönségnek.  Április 7-én jön ki a 'Die Mensh Machine' album és beköszönt a robotos korszak. Ez egy teljesen sikeres egyesülése volt a vizuális és hallásra alapozott pop-rock zenének, ami eddig készült. A 'The Model' kislemezük 1982-ben elérte a UK toplista csúcsát és szintén sláger lett a 'Neon Lights' és a régebbi 'Showroom Dummies'. Ez a lemez meghatározza az összes további munkát és stílust.

Ekkortájt építették ki teljesen a KlingKlang stúdiójukat, teljesen felszerelve zenegépekkel.

1981-ben a 'Computer World' album témája a számítógépek szerepe a jövőben. Ez óriási siker volt, ennek is a 'Pocket Calculator' című száma, amelyikben Ralf énekel, hogyan tud az ő számológépe zenélni... Ez a szám későbbiekben kedvenc koncertszám lett, ahol is a tagok a színpad szélén játszottak és megengedték a közönségnek ugyanezt. Másik sláger a 'Computer Love' lett. Elkezdték a nehéz 'Computer World' sikeres koncert sorozatot, turnét.

1981. augusztus 14 és 15-én első alkalommal látogattak hazánkba és mindjárt két egymás utáni napon játszottak a Kisstadionban.

A 'Computer World' folytatásaként akarták elkészíteni a Technopop albumot, ami nem került kiadásra. Habár elkezdték, dolgoztak rajta, de ez a munka többször félbe lett szakítva különböző okok miatt (egyik emlegetett fő ok: Ralf-nak volt egy kerékpáros balesete, olyan súlyos volt, hogy két napig feküdt kómában(?), egy hétig (?) kórház) és ezek eredményeként törölték az egészet. Később szerepelt az 'Electric Cafe' lemezen ez a számlista. Erről egy szám sem került ki befejezve, még bootleg kiadásban sem (annak ellenére, hogy ez utóbbit többen állítják).

1983-ban a Breakdance című filmben hallható 'Tour De France' került kiadásra, amelyet már a Technopop lemezre elképzeltek, és a témája az azonos nevű kerékpárverseny.

fel.

1984 - 1990

Az 1986-os 'Electric Cafe' album sokaknak csalódás volt, valószínű a jóval erősebb, keményebb hangzás miatt. Több video is készült a számokról. A megjelenés után Ralf és Florian csendben maradtak, az együttes körül elcsendesedett, 'leült' minden.

1990. februárban, az egy hónappal korábban kilépett Wolfgang Flür helyett Fritz Hilpert lépett be, akivel a csapat Olaszországban négy koncertet ad (Flür később megalakítja a Yamo-t). Új lemez ígérete - ebben az évben semmi nem lett belőle... Augusztusban Karl Bartos távozik (1992-ben megalakítja az 'Elektric Music'-ot).

Korai évek »
Klasszikus évek »
Régi és Új »
Der Katalog »
Retrospective »