Honlap » Történet »

A Kraftwerk volt tagjai

.

Karl Bartos

Alig van olyan név a német popzenében mint Karl Bartos neve, aki szinte szinonímája az elektronikus zenei életnek. Nemcsak mint a Kraftwerk volt oszlopos tagja tűnik ki, hanem úgyis mint együttműködője a mai modern zenének.

Karl Bartos

A 'The Robots', a 'The Model', a 'Pocket Calculator' vagy a 'Tour de France' című ismert Kraftwerk számok társszerzőjeként Karl Bartos lerakta a német techno-pop á la Kraftwerk világszintű sikerének alapját. Számtalan zenekar, mint például a Depeche Mode, az OMD, a The Human League, de a teljes techno-dance mozgalom sem tagadja meg, mulasztja el soha hangsúlyozni a Kraftwerk alkotómunkájukra tett hatásának fontosságát. Bartos azok közé a német popbálványok közé tartozik, akik a legnagyobb nemzetközi elismerést élvezik. Hitelessége, mint egy különleges német műfaj megalapítóinak egyike, örökké divatossá teszi.

Klasszikus képzésű dobosként és billentyűsként Bartos befolyása kétségtelen a Kraftwerk zenéjére. Az amerikai HipHop keresztapái, mint az Africa Bambaataa & The Soul Sonic Force, de a korai Detroit Housegrooves szereplői is átvették tipikus elektronikus ritmusát, ütéseit. A német Dance-zene nemzetközi sikerével a németországi elektronikus életstílus (Bartos által társ-alapítva) minősége egész a mai napig meg van szilárdítva.

1952. május 31-én született a németországi Berchtesgaden-ben. 1975-1991. között volt a Kraftwerk tagja. Miután elhagyta a Kraftwerk-et, szerzői és produceri ténykedései világszerte sikeres együttműködésekhez az 'OMD'-vel (Andy McCluskey) és az 'Electronic'-kal (Bernard Sumner / Johnny Marr), a 'The Mobile Homes'-szal (Svédország), és Anthony Rother-rel és Deine Lakaien-nel Németországból, valamint saját, 'Electric Music' című projektjének lemezeihez vezették.

További életrajzi információk és friss hírek a saját honlapján, a http://www.karl-bartos.de címen találhatóak.

Lásd még Kapcsolódó zenék, átdolgozások, továbbá néhány koncertkép a Képek részben látható.

fel.

Wolfgang Flür

A Kraftwerk életében szintén nagy szerepet játszó Wolfgang Flür közel 15 évig dolgozott együtt a csapattal, kezdetben csak közreműködőként, majd később 'rendes' tagként.

Wolfgang Flür

1947. július 17-én született. A zenei élete ugyan úgy kezdődött (állítása szerint), mint a többi zenészé. Az iskolai csapataiban nőtt fel. Az első volt a 'The Beathovens'. Itt akkori angol zenét, slágereket játszottak, a Beatles 'specialistái' voltak. Utána az 'Anyway', a 'Fruit' és a 'Spirit of Sound' következett. Ez utóbbiban már saját szerzeményeket is írtak. Innen indult aztán a Kraftwerkbe vezető út. A gitárosuk Michael Rother volt, aki az Autobahn felvételénél dolgozott.

Eredetileg bútortervezőnek tanult, de dobos lett belőle, amit mindig is akart. 1972-ben Ralf Hütter hívta meg a Kraftwerkbe. Emil Schult-al a kiválás után is dolgozott Pl a Yamo munkáján. A Kraftwerkről egy könyvet írt.

Honlapja a http://www.yamo.org címen található.(?)

Kraftwerken kívüli munkái.

fel.

Emil Schult

A Kraftwerk közismert művésze és társszerzője.

Emil Schult

1946-ban született Dessauban, egy tervező és gépészmérnök fiaként.
A katolikus Kevelaerben nőtt fel. 1968-ban kezdett tanulni a düsseldorfi Kunstakademie (művészeti akadémia) művészeti karán, és 1973-ban végzett Gerhard Richter és Joseph Beuys diákjaként. 1972. és 1982. között a Kraftwerk zenekarral dolgozott. 1981-től 1991-ig feleségével és két lányával élt a Bahamákon, és mióta visszatért, szabadúszó művészként él Düsseldorfban.

További információ a FAQ oldalain.

fel.

Fernando Abrantes

A portugál Fernando Abrantes édesanyja német származású. Hét évet tanult Düsszeldorfban hangmérnökként, ahol megismerkedet Fritz Hilperttel, néhány közös munkájuk is volt.

Fernando Abrantes

Portugáliában hangmérnökösködött és producerkedett, amikor Fritz hívta az együttesbe a távozó Karl Bartos helyére 1991-ben - nem volt kérdés számára a Kraftwerk. Éppen akkor fejezték be a The Mix album munkálatait, amiben már nem vett részt, viszont (robot)arca szerepel a The Mix - The Roboter promóciós plakátján és a The Robots videón. Az azévi angol turné idejére a zenekar tagja lett - a basszus szólamot, kíséretet és szólókat játszotta. Az együttes alapítóival a jó kapcsolat ellenére sem folytatták tovább a közös munkát, helyére szintén egyik barátja, Henning Smitz jött a turné végén.

fel.

Stefan Pfaffe

Stefan Pfaffe

Stefan Pfaffe 1979. október 22-én született a németországi Erfurtban. A 2004-es turnén a KlingKlang csapat tagjaként a háttérben segítette a Kraftwerk munkáját. 2008. áprilisában láthatta először a közönség, amikor Florian Schneider alapító tag helyét vette át. Videó-operátor, média-operátor. 2013. január 11-én, Düsseldorfban már Falk Grieffenhagen veszi át a helyét.