Gy.I.K. »

A Kraftwerk tagjai

.

Kik a Kraftwerk alapítói?

Ralf Hütter

(2015-ben, Ralf Hütter arra a kérdésre, hogy meddig tervezi az aktív szereplést az együtessel, a következőt válaszolta: "A mesteri tervem az, ameddig le nem esek a színpadról")

és Florian Schneider.

(Gyakorlatilag a 2006-os év után befejezte a 'látványos' együttműködést az általa alapított együttessel, 2008-ban már nem lépett fel koncerteken és távozott az együttesből. 2020. áprilisában, néhány nappal a 73-ik születésnapja után, rövid ideig tartó, súlyos betegség következtében elhunyt.)

fel.

Mi a Kraftwerk jelenlegi felállása?

Ralf Hütter - Henning Schmitz - Falk Grieffenhagen - Georg Bongartz
Ez a sorrend balról jobbra, ahogyan a színpadon állnak.

Henning Schmitz neve már 1986-ban, az Electric Cafe album borítóján említve van, Fritz Hilpert neve a The mix (1991.) album borítóján szerepel)
Fernando Abrantes az 1991-es turnén lépett fel, később őt váltotta Henning Schmitz.
A 2008-as koncertektől Florian Schneider már nem vesz részt a fellépéseken, az egyik KlinKlang csapattag, Stefan Pfaffe állt a helyére (nevét láthatjuk a Minimum-Maximum koncertalbum belső borítóján).
2013-tól Stefan Pfaffe helyett Falk Grieffenhagen videó és hangmérnököt láthatjuk a színpadon.

2023-as koncertektől kezdve Fritz Hilpert helyett Georg Bongartz állt a színpadra... Fritz távozásának okát nem jelentették be, nem erősítették meg hivatalosan (mondjuk a többiek távozását sem...).

A rajongók kedvence, Fritz Hilpert több mint 30 éven át volt a Kraftwerk tagja. Reméljük a jó kapcsolat nem szakadt / szakad meg az együttessel (állítólag nem), legyen bárhol és csináljon bármit is - minden jót neki!

fel.

Ki volt még a Kraftwerk tagja?

A 'kraftwerk.hu' rajongói honlapnak van egy oldala, ami erre a kérdésre válaszol...

fel.

Mi az az úgynevezett 'klasszikus felállás'?

Ralf Hütter - Karl Bartos - Wolfgang Flür - Florian Schneider

A kiadott albumok számát tekintve, ez a felállás volt a legeredményesebb...

fel.

Ki kicsoda az albumborítókon?

A Trans Europe Express USA-ban kiadott lemezének borítója

(1) A Trans Europe Express USA-ban kiadott lemezének borítóján balról a következő a felállás: Wolfgang Flür, Karl Bartos, Florian Schneider és Ralf Hütter.

A Trans Europa Express német kiadásának borítója

(2) A Trans Europa Express német kiadásán balról a következő a felállás: Karl Bartos, Florian Schneider, Ralf Hütter és Wolfgang Flür.

fel.

Miért lépett ki Florian?

Könnyebbet kérdezz...

2008. szeptember 27-én Ralf Hütter a The New Zeland Herald internetes újságnak a következő nyilatkozta, hogy Florian miért nem volt jelen a 2008-as koncerteken:

" NZH: - Ki fog jönni Új-Zélandra, mint a Kraftwerk, mert láttam, a legutóbbi írországi koncerten Florian nem játszott.
Ralf Hütter: - Florian soha nem szerette a turnékat, az utóbbi években már más munkákon dolgozik. Így mi, én, Henning Schmitz, Fritz Hilpert és Stefan Pfaffe aki a vizuális munkálatokat végzi nekünk, utazunk a koncertfelszerelésünkkel, ahogy ezt tettük a legutóbbi amerikai turnénkon és most az európain. "

Később több internetes lap írt szóló karrierről, zenei különbözőségről a két alapító tag között, de nincs semmiféle megbízható információforrás ezzel kapcsolatban. Hivatalos nyilatkozat nincs, hogy miért távozott.

2005-ben Ralf Hütter válaszolt egy direkt kérdésre a Rolling Stone internetes magazinban:

"RS: - Egyátalán Florian részt vesz az új projektekben?
Ralf Hütter: - Nem nem, már régóta (ebben az évtizedben) nem dolgozik velünk. Jelenlegi fő kutatási területe a beszédszintézis és hasonló dolgok. Régóta nem zenél már."

2015. év végén Florian Schneider, Dan Lacksman közreműködésével, 'Stop Plastic Pollution' címen az óceánok megmentésére indított projekt keretében új számot adott ki.

2020. áprilisában, néhány nappal a 73-ik születésnapja után, rövid ideig tartó, súlyos betegség következtében elhunyt.

fel.

Miért lépett ki Flür és Bartos? Most mivel foglalkoznak?

Úgy tűnik, hogy Wolfgang Flür és Karl Bartos csalódott volt a Kraftwerk lassú munkája, inaktivitása és az együttesben betöltött szerepük csökkenése miatt (Pascal Bussy könyve a 'Kraftwerk: Man, Machine and Music' említi). Egy Aktivität interjúban Flür állította: 'Elhagytam a csapatot, mert olyan érzésem volt, hogy csinálnom kellene valami mást ennyi év után. Ez nagyon nagy törés volt számomra, depresszióval, de tudtam, valaminek változnia kell.' Azóta írt egy könyvet a Kraftwerk-ben eltöltött éveiről.

Karl Bartos azután Lothr Manteuffel-el dolgozott az Elektric Music formációban, majd egyedül dolgozott a kicsit más nevű 'együttesében', az Electric Music-ban. Szintén közreműködött más zenészek munkájánál, mint pl. 'Orchestral Manoeuvres in the Dark', 'The Mobile Homes and Electronic'. A legújabb híreket a honlapján lehet megtalálni.

Wolfgang Flür élete a Kraftwerk után, a kezdetekben zavaros volt és mindenféle híresztelések terjedtek róla: néha azt lehetett hallani, hogy ő írta a Robocop2 zenéjét; széleskörben terjedt az a pletyka, miszerint meghalt... A valóságban, nemsokkal a Kraftwerket elhagyása után, nemsokkal az Electric Cafe után, visszatért mint bútortervező. 1993-ban megjelentetett egy kazettát 'Jamo' (nem 'Yamo') néven, Little Child cím alatt, Emil Schult szövegével és borító tervezésével. Ezen felül még, hogy dolgozott a Mouse on the Mars (Iaora Tahiti; 1995 - album) és az Excelsior (bemutatkozó kiadásuk) együttessel, felépítette a szóló karrierjét a Yamo név alatt és könyvet írt a Kraftwerk-ben eltöltött éveiről.
Jelenlegi honlapja a http://www.musiksoldat.de és a facebook oldalát is rendszeresen frissíti.

fel.

Ki az az Emil Schult, és még mindig együttműködik a Kraftwerk-kel?

Emil Schult1972-ben kezdte meg együttműködését a Kraftwerk tagjaival. Tanulmányait 1973-ban a düsszeldorfi Kunstakadémián fejezte be (többek között, lásd lenntebb). Emil Schult írta a szövegeket és készítette a grafikákat, mint például a Ralf & Florian, Autobahn, Radioactivity, Computerworld borítója és több grafikája, képei még most is láthatóak a koncertek vetítésein. 1982-ben Schult és a Kraftwerk útjai hivatalosan elváltak...

Szintén dolgozott Wolfgang Flür, ex-Kraftwerk taggal a saját művészi tevékenységén kívül.

Jelenleg úgy néz ki, mintha ismét egymásra találtak volna. Schult 2002-től napjainkig részt vett néhány koncerten (és volt, hogy filmezte is azokat...)

Esetleges további információk találhatóak a
http://www.emilschult.eu/ oldalon.

fel.

Hogyan lehet kapcsolatba lépni a Kraftwerk-el?

Az együttes egyértelműen nem támagatja a levelezést, a kapcsolattartást. Nincs hivatalos rajongói klub, és jelenleg semmiféle kapcsolattartási mód nem létezik.

Minimális eséllyel kapcsoltba tudsz lépni velük a lemezkiadókon, koncerszervezőkön keresztül, de ha nem vagy elég ismert, a siker nem valószínű...

Ha mégis lenne mindenki számára nyilvános elérhetőség, minden kétséget kizáróan megjelenne a hivatalos honlapon... (http://www.kraftwerk.com).

Az együttes facebook oldala a fontosabb események és a koncertek híreire koncentrál, itt a rajongók írhatnak egymásnak, hozzászólhatnak a bejegyzésekhez és talán az együttes is olvassa... A tipikus válaszidő úgy néz ki, hogy egy napon belüli, ki tudja ki mit válaszol és mire...

(a fenti facebook link a 2017. június 25-ös frissítés idején nem volt megtalálható a hivatalos oldalon)

fel.

Mit tudunk a Kraftwerk tagok magánéletéről?

Nem annyit amennyit szeretnénk, lényegében csak a munkájukkal kapcsolatos dolgokról tudhatunk az interjúkból, sajtótájékoztatókból és a megjelent könyvekből. Persze a rajongók mindent meg akarnak tudni róluk, viszont ők nem szeretik a nyilvánosságot és ezt tiszteletben kell tartani.

Lásd még a További információforrások oldalt.

fel.

Mi a Kraftwerk politikai nézete?

A Kraftwerk tagjai nem ismertek arról, hogy valaha bármilyen politikai szemléletet előnyben részesítettek volna. Sok Kraftwerk szám egyfajta érdeklődést mutat a technológiák iránt, de a témákat általában vegyes módon kezelik. Egy említésre méltó kivétel ez alól a Radioactivity új verziója és a következetes fellépések a Sellefield-i nukleáris újrafeldolgozó ellen.

Alkalmanként felvetődött, hogy a Kraftwerk figyelmének öszpontosítása a gépekre a náci vagy egyéb más fasiszta nézetekre világít rá. Erre a spekulációra nincs semmi bizonyíték! Sajnálatos módon ennek még nincs vége, mert néhány gyenge elméjű újságíró az évek folyamán kikövetkeztette, hogy a technológia utáni érdeklődés és a németnek lenni az egyenlő a náci ideológiával...

A The Man Machine album borítója okozott valamennyi észrevételt a náci megjelenéssel kapcsolatban, de mivel az egyenruha vörös és a cím oroszul van ismételgetve, ez tisztán szovjet megjelenés (az orosz művész El Lissitsky tekintélyes hatása látszódik az albumborító megjelenésén).

Ezt a témát tárgyalja Pascal Bussy könyve a Kraftwerk: Man, Machine and Music. Önéletrajzában Wolfgang Flür "a parancsoknak engedelmeskedő generáció borzasztó hülyeségéről és visszataszító katonai rajongásáról" tesz említést.

fel.

Miért van gyakran máshogy betűzve Hütter és Flür neve?

A helyes betűzés: Ralf Hütter és Wolfgang Flür (umlaut-tal az u fölött » vagyis 'ü' betű...). Habár a német 'ü' betű nem található meg az ASCII szövegszabványban, általában ismerik a levelező rendszerek. Az általános német módja a megjelenítésnek, ha nem lehet mégsem kiírni, az, hogy 'ü' helyett 'ue' betűket írnak, és ilyenkor lehet látni ezt a betűzést: Huetter, Fluer. Viszont nem mindenki ügyel erre a szokásra és így az is látható, amikor az 'ü'-ről lekerül az ékezet automatikusan és Hutter, Flur betűzést kapunk.

fel.