Gy.I.K. »

További információforrások

.

Hol találhatok mégtöbbet a Kraftwerk-ről és a hozzá kapcsolódó dolgokról?

Az elmúlt években néhány könyv megjelent ebben a témában. Sok oldal található az Interneten, ahonnan sokmindent megtudhatunk; lásd a linkeknél.
Továbbá létezik néhány levelezőlista és fórum.

fel.

Hol találok híreket a Kraftwerk jelenlegi tevékenységéről?

A Kraftwerk együttesnek nincs hivatalos információs szolgáltatása, és az együttes tagjai elég titokzatosak a saját terveikről. A legújabb hírekről valószínűleg a sajtón és az egyéb tömegtájékoztatási eszközökön keresztül értesülhetünk.

Létezik néhány levelezőlista és fórum.

A hivatalos honlap 2004. óta közli jóelőre a koncertek helyszínét és időpontját, azonban ennél többet nem.

fel.

Vannak könyvek a Kraftwerk-ről?

A Minimum Maximum 'Notebook' kiadványban megjelent, a '3-D book' és a 'Roboter' című könyvön kívül (ami képeken és némi technikai információn kívül mást nem tartalmaz), a következő néhány könyv került kiadásra:
- Pascal Bussy: Kraftwerk: Man, Machine and Music,
- Tim Barr: Kraftwerk: From Düsseldorf to the Future,
- Wolfgang Flür: Kraftwerk: I Was a Robot
- Vanni Neri & Giorgio Campani: A Short Introduction to Kraftwerk,
- Albert Koch: Kraftwerk - The Music Makers
- Sean Albiez and David Pattie - Kraftwerk: Music Non-Stop
- David Buckley - Kraftwerk: Publikation

Karl Bartos írt előszót Martin Pesch & Markus Weisbeck Techno Style könyvéhez (angol változat Gingko Press, ISBN: 3283002908). Florian Schneider írt előszót a Peter Badge: Oskar Sala: Pionier der elektronischen Musik (ISBN: 3930333341) könyvhez.

Kraftwerk: Man, Machine and Music

Pascal Bussy könyve tartalmaz ugyan kevés hibát és feltételezéseket, de azonban erősen ajánlott a Kraftwerk rajongóknak, mint fontos olvasnivaló. Minden jobb könyvesboltban elérhetőnek kéne lennie. Ha mégsem, megrendelhető a kiadótól közvetlenül a SAF Publishing Ltd. oldalán. ISBN: 0 946719 09 8.

Bussy könyve német kiadásban 1995-ben jelent meg. A címe: 'Kraftwerk - Synthesizer, Sounds und Samples - die ungewöhnliche Karriere einer deutschen Band'. Ennek a kiadásnak a stílusa sok kritikát kapott, de az angol kiadáshoz képest bővült az Electric Music (hiányos) diszkográfiájával. A fényképek ugyanazok, mint az angol kiadásban, csak a borító képe más: a Kraftwerk fellépése egy 1982-es német TV műsorban (Na Sowas).

Japán kiadás: Suiseisha kiadó, 1994. ISBN: 4891762977. A borítóján más kép szerepel mint az angol kiadásén, a fordító utóiratával, valamit diszkográfia függelék.

A könyv francia nyelven is ki lett adva: 'Kraftwerk, le mystere des hommes machines' (Camion Blanc; ISBN: 2910196097).

Pascal Bussy: Kraftwerk: Man, Machine and Music könyv angol kiadásának borítóképe Pascal Bussy: Kraftwerk: Man, Machine and Music könyv japán kiadásának borítóképe

angol kiadás

japán kiadás

Pascal Bussy: Kraftwerk: Man, Machine and Music könyv francia kiadásának borítóképe

francia kiadás

A könyv második kiadása 2001-ben jelent meg. ISBN: 0 946719 38 1
(SAF Publishing Ltd.)

Pascal Bussy: Kraftwerk: Man, Machine and Music könyv második angol kiadásának borítóképe Pascal Bussy: Kraftwerk: Man, Machine and Music könyv második angol kiadásának hátoldala

második angol kiadás (katt a képre)

második angol kiadás (katt a képre)

Kraftwerk: From Düsseldorf to the Future

Timm Barr könyve 1998-ban került kiadásra (Ebury Press, UK). Ez a könyv sok kritikát kapott azért, mert túl sokat használt a korábban megjelent anyagokból és a hamis, hamisított hivatkozásai miatt, de képekből kitűnő választékkal rendelkezik, valamint a Kraftwerket összefüggésbe hozza a modern populáris zenével (Bussy könyve viszont nem).

Tim Barr: Kraftwerk: From Düsseldorf to the Future című könyv borítójának képe

Kraftwerk: I was a Robot

1999. augusztusában egy régóta várt könyv jelent meg Németországban. Wolfgang Flür ír a Kraftwerkben eltöltött idejéről, tapasztalatairól. Ez a könyv (Kraftwerk - Ich war ein Roboter) dícséretet érdemel a stílusáért és sok, korábban nem elérhető képekért. Ralf Hütter és Florian Schneider kifogásolt néhány dolgot Flür visszaemlékezései közül és ezt jogilag is megkérdőjelezték.

Az angol nyelvű kiadás (Kraftwerk: I was a Robot) 2001. januárban került kiadásra (Sanctuary Publishing Ltd.; ISBN: 186074320X) bántó, sértő anyag nélkül, de néhány új információ hozzáadásával (beleértve azt a néhány fejezetet, amiben Flür megmagyarázza a német kiadással kapcsolatos pereskedést...).

2001. áprilisában egy japán kiadás látott napvilágot -  Shinko Music kiadó
ISBN: 4-401-61678-2.

Wolfgang Flür: Kraftwerk: I Was a Robot című köny német kiadásának borítóképe Wolfgang Flür: Kraftwerk: I Was a Robot című köny angol kiadásának borítóképe

német kiadás

angol kiadás

Wolfgang Flür: Kraftwerk: I Was a Robot című köny japán kiadásának borítóképe

japán kiadás

A könyv második kiadása 2003-ban jelent meg. (ISBN: 1 86074 417 6)

Wolfgang Flür: Kraftwerk: I Was a Robot című köny második angol kiadásának borítóképe Wolfgang Flür: Kraftwerk: I Was a Robot című köny második angol kiadásának hátoldala

második angol kiadás (katt a képre)

második angol kiadás (katt a képre)

2004-ben a VGS Verlag (Kiadó) újranyomta a német változatot.
ISBN: 3-8025-2926-X (ISBN 3-8025-3377-1 CD melléklettel)

Wolfgang Flür: Kraftwerk: I Was a Robot című köny újra kiadott német kiadásának borítóképe Wolfgang Flür: Kraftwerk: I Was a Robot című köny újra kiadott német kiadásának hátoldala

német kiadás (katt a képre)

német kiadás (katt a képre)

Flür könyve francia nyelven: Kraftwerk: J'étais un robot. Camion Blanc kiadó. ISBN: 2-910196-31-3.

Wolfgang Flür: J'étais un robot, borító képe

A Short Introduction to Kraftwerk

Vanni Neri és Giorgio Campani olasz nyelvű 84 oldalas kis könyve angol fordítással és CD kísérettel (nem hivatalos remixek). Megjelenése után egyes sajtóforrások állították, hogy ez hivatalos. Valószínűleg igaszságos azt mondani, hogy habár a könyv rövid, véleményéhez túl ragaszkodó, hivatkozások nélküli, de jó a stílusa és tartalmazza a http://www.kraftwerkFAQ.com linkek oldal listáját (a régit, nem ezt)...

Vanni Neri & Giorgio Campani: A Short Introduction to Kraftwerk című könyv és CD borítóképe

Kraftwerk - The Music Makers

A legújabb könyv az együttesről Albert Koch 2002-ben kiadott német nyelvű könyve a Kraftwerk - The Music Makers (Hannibal Verlag; ISBN 3854452136).

Albert Koch: Kraftwerk - The Music Makers című könyv borítójának képe

A 'Music Makers' sorozat könyveinek szerkezete adott. Három fejezet van: 'A történelem', 'A zene' és 'A hagyaték / hagyomány'.
A 'Történelem'-ben újra elmeséli a zenekar történetét 1968-tól máig, ahol köszönetet érdemlő módon vissza tud nyúlni Ralf Hütterrel készített interjúkhoz az archívumunkból ('Sounds' és 'Musikexpress') 1971-től 1991-ig.
A legterjedelmesebb fejezetben, 'A zené'-ben, minden lemezt számról számra tárgyal. Ez szubjektív dolog, de alkalmas erre, főképp, hogy a szerző 1975. óta a Kraftwerk zenéjével foglalkozik.
Az utolsó fejezetben, 'A hagyaték'-ban, a Kraftwerk kortárs popzenére való (mind zenei, mind eszmei) befolyását méltatja a szerző: a fejezetben szóhoz jutnak a Kraftwerk által befolyásolt zenészek.

Kraftwerk: Music Non-Stop

Szerzők, szerkesztők: Sean Albiez és David Pattie
2010. év végén jelent meg, kiadó: Continuum Publishing Corporation,
Angol nyelvű.
256 oldalas, puhakötésű, ISBN : 9781441191366
256 oldalas, keményfedeles, ISBN: 9781441165077

 Kraftwerk: Music Non-Stop

Kraftwerk: Publikation

Szerző: David Buckley
320 oldalas, keményfedeles, kiadó: Omnibus Press.
Megjelenés: 2012. augusztus
Angol nyelvű.
ISBN-10: 1847729312; ISBN-13: 978-1847729316

 Kraftwerk: Publikation

fel.

Mi az az Aktivität? Hol szerezhetek belőle?

Az Aktivität egy következetes, jól elkészített magazin volt a Kraftwerkről és az Elektrik-Music-ról Ian Calder szerkesztésével. Sajnos 1998. április, a tizedik kiadás után megszűnt és megszűnt az eladás is. Ennek ellenére a hivatalos Aktivität honlap működik, aminek vannak hírei és archívuma a régi cikkekből.

fel.

Létezik Kraftwerk levelezőlista és fórum?

Számos levelezőlista és fórum létezik.

Jelenleg a leghasznosabb lista a hírek és az általános társalgás szempontjából az Antenna Nemzetközi Kraftwerk Levelezőlista az 'activerecord.com' működtetésével.

Magyar nyelvű levelezőlista információs oldala a http://kraftwerk.hu/levlista címen.

A jelenleg nem aktív Music Non Stop levelezőlista arhívuma megtekinthető a http://mailman.xmission.com/lurker/list/kraftwerk.en.html címen.

A legjelentősebb fórum az Elektro Gemeinschaft ('Electro Community', főleg német) volt, arhívuma regisztrált felhasználóknak megtekinthető,
Az Electric Cafe (főleg angol, de magyar témája is van) fóruma továbbra is élő.

Magyar nyelvű fórum az Index Kraftwerk fóruma.

Továbbá léteznek facebook csoportok, twitter csatornák még, ezek adott esetben gyors, friss információszerzésre hasznosak lehetnek, de napról napra, az éppen aktuális divatirányzat szerint változhatnak, ezért említésre sem méltóak itt.

fel.