Gy.I.K. »

Egyéb kérdések

.

Hol van a Kraftwerk stúdió?

A Kraftwerk stúdiója, a 'KlingKlang', eredetileg a németországi Düsseldorf városában található. Ez jelenleg is az egyik 'Klingklang Konsum Produkt GmbH' cím.
Állítólag 2009-ben a stúdió elköltözött Meerbusch-ba (Düsseldorf melletti kisváros) - ez a cím is hivatalos...
A stúdió, legyen az akárhol, továbbra is privát, nem látogatható.

fel.

Hány koncertet játszott eddig a Kraftwerk?

A twingokraftwerk.com rajongói oldalnak remek listája van a koncertek időpontjával és helyszínével.

fel.

Mikor megy a Kraftwerk koncertkörútra?

A 2004-es turné óta a hivatalos Kraftwerk honlap tartalmaz minimális információt a koncertekről (dátum, helyszín).
Továbbá levelezőlistákról, fórumokról is értesülhetünk bárminemű ezzel kapcsolatos hírekről.

fel.

Mi az a 'Retrospective 12345678'?

2012. április 10. és 17. között a New York-i Modern Művészetek Múzeumában a Kraftwerk az 1974. és 2003. között megjelent stúdióalbumait mintegy életműsorozatként játszotta el. Ezt a koncertsorozatot illeték a 'Retrospective 12345678' kifejezéssel.
(Ennek alkalmából jelent meg a 'The Catalogue Retrospective 12345678' limitált kiadványa)
Később, 2013 és 2014-ben ezt a koncertsorozatot megismételték Düsseldorfban, Londonban, Tokióban, Sydneyben, Los Angelesben és Bécsben is.

fel.

Grammy Díj, 2014?

Igen. 2014. január 25-én személyesen Ralf Hütter, az együttes alapítója vette át Los Angeles-ben a Kraftwerknek odaítélt Grammy életműdíjat.

Grammy díj

További részletek:
http://www.grammy.com/videos/2014-special-merit-awards-ceremony-highlights
http://www.grammy.com/news/lifetime-achievement-award-kraftwerk
http://www.grammy.com/photos/ralf-h-tter-0
http://www.grammy.org/recording-academy/awards/lifetime-awards
http://hu.wikipedia.org/wiki/Grammy-d%C3%ADj

fel.

Mikor és melyik Kraftwerk album került be a Grammy Hírességek Csarnokába?

2015-ben:
"AUTOBAHN
Kraftwerk
Vertigo (1974)
Album"

Az erről szóló sajtótájékoztató és a további tagok listája.

fel.

Mi az a Chernobyl, Harrisburg, Sellafield, Hiroshima és Fukushima?

- Chernobyl egy város (volt) észak Ukrajnában, a Belarusz (Fehérorosz) határ mellett. 1986-ban (akkor még a Szovjetúnióban) lakoságát kitelepítették a közeli atomerőmű balesete miatt, ami az egyik legsúlyosabbnak bizonyult a történelem folyamán. Bővebben itt olvashatsz róla: http://www.world-nuclear.org/.../chernobyl-accident/

- Harrisburg Pennsylvania fővárosa, egyik fontos ipari város az USA-ban. Az egyik legjelentősebb atombaleset itt történt az amerikai történelemben 1979-ben a 'Three Mile Island' erőműben. Bővebben itt olvashatsz róla: http://www.world-nuclear.org/info/inf36.html

- Sellafield az egy nukleáris erőmű Cumbria-ban, az észak nyugati angol partoknál, Whitehaven és Seascale között. Windscale néven volt ismeretes. A Kraftwerk jótékonysági koncertet adott itt a Greenpeace szervezésében az erőmű ellen. Erről a fellépésről lehet látni a 'Stop Sellafield - The Concert' videón.

- A japán város, Hiroshima volt az célpontja a legelső nukleáris támadásnak a II. Világháborúban, 1945. augusztus 6-án. Bővebben itt olvashatsz róla: http://www.city.hiroshima.lg.jp

- Fukusima Dai Icsi (Fukusima I) atomerőműben a 2011. március 11-én bekövetkezett tóhokui földrengés és az azt követő szökőár romboló hatásai miatti súlyos nukleáris üzemzavarok és balesetek sorozata.
Bővebben: http://www.world-nuclear.org/.../Fukushima-Accident/

fel.

Előadtak új számokat a Tribal Gathering koncerten?

A Kraftwerk egy új számot adott elő a 'Tribal Gathering'-en. Lásd a következő kérdést.

fel.

Játszott a Kraftwerk olyan számot élőben ami hivatalosan nem jelent meg?

1997. májusában az angliai Lutonban egy új számot adtak elő. Ez az úgynevezet Tribal vagy Luton ahogy a rajongók elnevezték. Ez a szám az 1997 - 1998-as fellépések alkalmával volt hallható.

1997. októberében a Luton elnevezésú számon kívül még két újat adtak elő az ausztriai Linz városában.
Az egyik kezdő dallamai az 1975-ben megjelent Airwaves számból valóak, a rajongók Tango-nak nevezték el. Ezek nem csak az 1997 - 1998-as fellépések alkalmával kerültek színre, hanem 2002 - 2003-ban is többször.
A másik új szám, a Lichthof elnevezésű, csak kétszer volt hallható, második alkalommal szintén októberben, a németországi Karlsruhe-ben.

Egyébként valószínűleg ezek a számok vagy próbák vagy be nem fejezett művek.

fel.

Hol kaphatok Kraftwerk-kel kapcsolatos tárgyakat?

Hivatalos tárgyak, cikkek beszerezhetők elsődlegesen a Kling-Klang oldaláról. (Számos más forrás létezhet még - linkek).

fel.

Léteznek Kraftwerk kották?

2009. február 4-ikén a német Bosworth kiadó egy 88 oldalas könyvet jelentetett meg a következő számok zongora, ének és gitár változatú kottáival:
- Autobahn
- Kometenmelodie 1
- Kometenmelodie 2
- Radioaktivität
- Ätherwellen
- Antenne
- Ohm Sweet Ohm
- Trans Europa Express
- Metall Auf Metall
- Schaufensterspuppen
- Spiegelsaal
- Europa Endlos

A Kraftwerk kottáskönyv elülső borítója  A Kraftwerk kottáskönyv hátsó borítója

Katalóguszám BOE7429, ISBN 9783865433046.

Úgy néz ki elég nagy igény van a Kraftwerk számok kottáira, de amennyire tudomásom van róla, kereskedelmi forgalomban jelenleg ez az egy beszerezhető kottagyűjtemény van. Régebben viszont lehetett kapni, előfordulhat, hogy például kirakodó vásárokon, bolhapiacokon, internetes aukciókon rájuk lehet bukkanni.

fel.

Mi az a 'Kling Klang Machine No1' ?

Egy 2011. márciusában kiadott generatív zenét előállító algoritmus iPhone / iPad készülékekre. A zene előállításának egyik bemeneti paramétere a mobiltelefon földrajzi (GPS) pozíciója.

Kling Klang Machine No1

Még több információ a fejlesztő honlapján.

fel.

Mi az a '3-D book'?

2011. októberében került kiadásra ez a 96 oldalas, keményfedeles kötésű, 28x28 cm méretű könyv. A 60 színes képet a hozzá mellékelt vörös-cián színszűrős szemüveggel tekinthetjük meg. Angol és német kiadásban is megjelent.

3-D könyv

3-D könyv fedlapja 3-D könyv szemüveg

(A német kiadás ISBN száma: 978-3-00-035796-1)

fel.

Mi az a Roboter című könyv?

Ez egy hivatalos KlingKlang kiadás, Peter Boettcher képeiből összeállított könyv, ami a 2013-as düsseldorfi 'Der Katalog Retrospektive 12345678' koncertsorozattal párhuzamosan futó fotókiállítás anyagából készült.

Keménykötés (23x28cm), 80 oldal, 36 kép
ISBN 978-3-98-156850-9

fel.

A Newton's Apple zenéje Kraftwerk szám volt?

Az amerikai tudományos-fantasztikus TV műsor, a Newton's Apple valaha használta a Kraftwerk Ruckzuck számát úgy mint a program zenéje. Ez szakaszosan, de végül is teljesen le lett cserélve más, Kraftwerk-től független zenére.

fel.

Melyik The Simpsons rész említi a Kraftwerk-et?

A The Simpsons amerikai TV sorozatban a 3F19 részben (The Curse of the Flying Hellfish) egy német báró kijelenti, hogy neki vissza kell mennie Stuttgartba időben, hogy láthassa a Kraftwerket. Van még egy rész, a Burns Verkaufen der Kraftwerk, de itt csak a címben szerepel a Kraftwerk, amúgy csak a német 'power plant' szóra utal, nem az együttesre.

fel.

Mi volt a vita az Expo 2000 jingle ügyében?

1999. júniusától vita alakult ki a Kraftwerk Expo2000 jingle miatt. A média, politikusok (a német kancellár is) és sok rajongó igen kritikus volt a jingle ügyében, amiért jelentések szerint körülbelül 400 ezer német márkát fizettek ki. A jingle csak három másodperces, vocoder-es hang énekli az 'Expo200'-es szignált. Hat különböző nyelvre készítették el. Az Expo igazgatója, Birgit Breuel megvédte ezt a 'rímet'  (a 'Hamburger Morgenpost'-ban), mondván ez egy bátor művészi produkció...

1999. december 6-án a Kraftwerk kiadott egy új számot Expo 2000 néven, mint single. Ez egyesítette a jingle és más egyéb 'rímeket', amelyek ismertek voltak nyilvánosan is.

fel.

Melyik Radioactivity kiadásokat látták el matricákkal?

A Radioaktivität album (német kiadás) el volt látva egy 16 öntapadós cetlit, matricát tartalmazó lappal az első 1975-ös kiadástól az 1980-as kiadásokig. Ezek a matricák a nemzetközi radioaktivitás jelét ábrázolták.

Az első amerikai kiadása a 'Radioactivity'-nek szintén volt ez a kiegészítője, majdem ugyan azzal a megjelenéssel, mint a német kiadások. Ezek azonban nem öntapadósak voltak, hanem nedvesíteni kellett őket, mint a bélyegeket. A következő amerikai kiadások már nem foglaltak magukban hasonló címkéket.

fel.

Valóban hallható egy Kraftwerk szám a Saturday Night Live show-ban?

A Saturday Night Live amerikai televízió show műsor egyik részében (Sprockets) a Mike Meyers által játszott német Dieter műsorvezető egy kijelentéssel fejezi be a műsort: "és most itt az idő, hogy táncoljunk!". A zene, amelyre táncol, az az Electric Cafe felgyorsított változata.

fel.

Valóban van egy Kraftwerk paródia a The Big Lebowski filmben?

Igen. Ebban a filmben hivatkozás van egy nem létező, kitalált német pop együttesre, az Autobahn-ra, akikről azt mondják, hogy kiadtak egy albumot 'Nagelbett' címmel (Bed of Nails) a késő 70-es években. Ennek az albumnak a borítója egyértelmően a The Man Machine Kraftwerk lemezt parodizálja. Az egyik szereplőnek megfelelően az ő zenéjük egy fajta technopop. ("Their music is a sort of - uhh - technopop")

Valami okból egy szóbeszéd terjedt el, miszerint azok a vörösinges nihilisták akik megalkották az Autobahn-t, azok a The Chemical Brothers tagjai. Ez minden alap nélküli, habár az egyiküket Flea játszotta, aki a Red Hot Chilli Peppers egyik tagja.

fel.

Volt e valaha Kraftwerk hallható filmekben?

Igen. Például: Radio On, Moerderische Entscheidung, Berlin Alexanderplatz, Chinese Roulette, Breakdance. Mindegyikben jól ismert Kraftwerk számok hallhatóak, és egyikben sem volt új szám.

fel.

Ki tervezte az Electric Cafe megjelenését és a videóját?

Az 1986-os Electric Cafe album megjelenését, külsejét, valamint a díjnyertes Musique Non Stop videóanyag összes vizuális elemét Rebecca Allen készítette. Ez a munka magában foglalta a korszerű arc animációs szoftver fejlesztését, hogy életre keltse a virtuális bábukat.

Lásd még a honlapján, a
http://www.rebeccaallen.com/v1/work/work.php?ID=1 oldalon.

fel.